• PRESS
  • VERKTYG
  • KONTAKT

Verdandi

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

  • OM VERDANDI
  • NYHETER
  • BLI MEDLEM
  • MATERIAL
    • 20 vanliga frågor och svar – finns på flera språk!
    • Alkohol- och drogpolitiskt program
    • Brukarinflytande
    • Interkulturellt program
    • Jämställdhetspolicy
    • Kongressmaterial
    • Kriminalpolitiskt program
    • Rätten till ett värdigt liv
    • Socialpolitiskt program
    • STUDIEMATERIAL
    • Verdandis Policydokument
    • Verdandisten
    • Vi är Verdandi
    • Våra stadgar
    • ÖVRIGT
      • 1 MAJ 2025
      • Affisch ”Fanor”
      • Instruktion revisorer
      • Instruktion valberedningar
      • Julkort
      • Rapport: Förorterna som moder Svea glömde
  • REGIONALT OCH LOKALT
  • BRUKARKRAFT

Aktuellt

Verdandi skriver i Altinget om regeringens tondövhet inför forskningen och samhällets verkliga behov

I en skarp debattartikel i Altinget uppmanar Verdandi regeringen att börja lyssna till forskningen och samhällets verkliga behov. Vi behöver stora satsningar på välfärd och utbildning och mindre av … [Läs mer...]

Läs tidigare artiklar från Aktuellt

Nyheter

Verdandi debatterar i Aftonbladet – sågar regeringens skadliga kriminalpolitik

Manifestation för Gaza: “Regeringen måste agera – tiden rinner ut”

Nu startar Verdandis sommarverksamhet på 12 orter – ladda ner Sommarkatalogen 2025 här!

Verdandi deltar under Järvaveckan 11–12 juni! Besök vårt tält på plats B10!

Följ Verdandi

FacebookInstagram

Bli medlem

Skicka en intresseanmälan för medlemskap så kontaktar vi dig.

VERDANDI LOKALT OCH REGIONALT

gemenskap solidaritet verdandi

Så stärker Verdandi brukare i vården

mars 7, 2015 By Marja Koivisto

Verdandi har under lång tid arbetat med att stärka brukare i vården. Arbetet har utmynnat i ett unikt samarbete med vårdgivare i så kallade brukarråd och brukarrevisioner. Projekten leder till stora vinster för alla delaktiga parter. Brukarinflytandet i vården leder till bättre effektivitet och kvalitet. När man utgår från de behov och önskemål som den som ska bli föremål för behandlingen har – då gör man rätt från början.

Brukarinflytande handlar om allas våra möjligheter och rättigheter att ha inflytande över våra egna liv. Det är klassiskt inom missbruksvård och socialvård att människor blir objekt – föremål för andras, i bästa fall, goda vilja. Verdandi har som uppdrag att vara med och verka för att skapa en så bra missbruks- och socialvård som möjligt. För att nå dit är det självklart att brukarnas behov, upplevelser och tankar ska genomsyra vården.

Regeringen har gett SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i uppdrag att genomföra de nationella riktlinjerna för missbruksvården och i det ligger också brukarinflytande. Här markeras att brukarnas kunskap och erfarenheter är en lika viktig del i åtgärderna som professionens och forskningens. Detta är ett stort principiellt genombrott. Denna attitydförändring har lett till att man varit med och finansierat uppbyggnaden av brukarråd i varje region.

Verdandi arbetar med att utbilda verdandister till att vara bra brukarrevisorer. Vi arbetar också med att informera motparterna i vården så att de förstår nyttan av brukarinflytandet och respekterar spelreglerna i processen.

Jessica Viggesjöö Åberg

Jessica Viggesjöö Åberg

Verdandi arbetar efter en modell som är både brukarstyrd och brukarägd. Vi vill äga metoden och arbetssättet så att vi kan vara med och ha ett reellt inflytande över processen. Vi har valt att arbeta med enkäter och har skapat en metodhandledning som stöd för att utbilda deltagare i brukarråd. Metodhandledningen kan komma till nytta för den som behöver ett verktyg i arbetet med brukarrevisioner. Metodhandledningen kostar 130 kronor och kan beställas från Verdandiförbundet: info@verdandi.se.

Vi har intervjuat Jessica Viggesjöö Åberg, som är talesperson för Jämtlands läns brukarråd för beroendefrågor, som också är ett NSPH-nätverk, om arbetet i brukarråden.

“Ett exempel på hur det är när det fungerar som bäst, kan jag ta från vårt arbete på regionalplanet. Vi har suttit med i en arbetsgrupp för en ny, integrerad verksamhet, som planeras i länet: Där satt chefer från primärvård, beroendemottagning, psykiatri, socialtjänst och öppenvård i kommunen, två personer från vårt regionala brukarråd och vår regionala samordnare för missbruks- och beroendevård på Regionförbundet. Vi jobbade ihop i drygt ett år med kontinuerliga möten. Jag upplevde verkligen i det här arbetet att vi deltog på jämlika villkor. Cheferna förstod vikten av brukarnas perspektiv. Det var en konstruktiv process som utmynnade i att vi tillsammans har fått fram ett bra underlag för politiken att ta ställning till, berättar Jessica Viggesjö Åberg. Läs hela intervjun här:

Intervju med Jessica Viggesjö Åberg

Vi har också intervjuat Carina Dahl, Verdandi Örebro, som har jobbat med brukarfrågor i tolv år. Carina har jobbat med brukarfrågor från två perspektiv, som politiker och som ombudsman i Verdandi.

Carina Dahl, ombudsman i Örebro, har jobbat med brukarfrågor i tolv år.

Carina Dahl, ombudsman i Örebro, har jobbat med brukarfrågor i tolv år.

“Är det inte märkligt att vi glömt bort att se till att det finns verktyg för att undersöka hur vården fungerar utifrån vårdtagarnas synvinkel? Det är ju något som angår oss alla – att vi vet att vården faktiskt fungerar den dagen vi behöver den. Vi vet ju aldrig när vi blir brukare. Eller anhörig till någon som behöver hjälp. Vi vill veta att den vård som finns faktiskt fungerar”, säger Carina Dahl. Läs hela intervjun här:

Intervju med Carina Dahl Örebro

 

Starka brukarråd i Örebro

I Örebro län har man under många år arbetat med marknära brukarinflytande, och det finns starka brukarråd både på landstingets beroendeenhet och i centralorten Örebro kommun. Brukarråden har jobbat fram beprövade modeller för inflytande. Ann-Mari Wulfstrand, förste ombudsman på Verdandi Örebrokretsen har varit aktiv i arbetet under en lång rad år. Här listar hon framgångsfaktorerna som gjort Örebro till en förebild för brukarinflytande för beroendevård i hela landet.

"Vi har nått ett reellt brukarinflytande genom att våra brukarrevisioner har påvisat brister i vården och också fått igenom förslag till förbättringar", säger Ann-Mari Wulfstrand, Verdandi Örebro.

“Vi har nått ett reellt brukarinflytande genom att våra brukarrevisioner har påvisat brister i vården och också fått igenom förslag till förbättringar”, säger Ann-Mari Wulfstrand, Verdandi Örebro.

 

“Vi har fått igenom utbildning till personalen. När psykiatriker fick dåliga omdömen i våra revisioner startade man etikcaféer, som en av flera åtgärder för att ändra på det”, berättar Ann-Mari Wulfstrand.

“Vi har gjort sammanlagt fyra brukarrevisioner på socialtjänsten. Vi valde försörjningsstöd eftersom vi såg en möjlighet till konkreta förändringar: människor som sökte stöd berättade att de fick konstiga avslagsbeslut och att en del fick höra att socialtjänsten krävde att man ska söka behandling för missbruk för att ens få socialbidrag. Det får man inte göra enligt socialtjänstlagen”, berättar Ann-Mari Wulfstrand, Verdandi Örebro. Läs hela intervjun med Ann-Mari här:

Intervju med Ann-Mari Wulfstrand Örebro

 

Verdandi Brandkärr i Nyköping har engagerat sig i arbetet med brukarinflytande och att genomföra brukarrevisioner. Karin Johansson som är verksamhetsledare på Verdandi Brandkärr har jobbat med brukarmedverkan i flera år och brukarrevisionerna som Karin och hennes grupp har gjort har lett till förslag på förändringar. Det är hon glad för. Snart ska de också göra uppföljande revisioner för att se hur brukarna upplever resultatet av förändringarna och det är först då som vi vet om revisionen har varit lyckad, menar Karin.

Karin Johansson, Verdandi Brandkärr: "Det är viktigt med tydliga spelregler och en öppen kommunikation för att arbetet med brukarrevisioner ska bli lyckosamt."

Karin Johansson, Verdandi Brandkärr: “Det är viktigt med tydliga spelregler och en öppen kommunikation för att arbetet med brukarrevisioner ska bli lyckosamt.”

Läs hela intervjun med Karin Johansson, Verdandi Brandkärr här:

Intervju med Karin Johansson Verdandi Brandkärr

 

 

 

 

 

 

 

 

Motiv, metoder  och framgångsfaktorer

Vare sig du är politiker, brukarrepresentant eller beställare av brukarrevisioner, här får du tips och idéer om vad som är viktigt att tänka på för att ett brukarinflytande ska bli praktisk verkstad till  nytta för alla!

Vill du ha mer konkreta tips om hur man genomför brukarstyrda brukarrevisioner kan du beställa boken “Brukarstyrda brukarrevisioner – en metodhandledning från Verdandiförbundet”.

Från Verdandi kan du också få tips på vad en överenskommelse bör innehålla för att få ett bra samarbete kring brukarstyrda brukarrevisioner samt skräddarsydda informations- och utbildningsinsatser.

Kontakta Verdandiförbundet, Gunvi Haggren, gunvi.haggren@verdandi.se eller Camilla Svenonius, camilla.svenonius@verdandi.se för kostnads- och programförslag.

Vi har intervjuat Verdandis förbundssekreterare Gunvi Haggren om Verdandis engagemang i brukarmedverkan och de problem och möjligheter som hon ser med verksamheten.

"Brukarinflytande har en stor nytta för individen men minst lika stor för samhället", säger Gunvi Haggren, förbundssekreterare Verdandi.

“Brukarinflytande har en stor nytta för individen men minst lika stor för samhället”, säger Gunvi Haggren, förbundssekreterare Verdandi.

“Brukarinflytande har en stor nytta för individen men minst lika stor för samhället. Av rättviseskäl, effektivitetsskäl och för att stärka den sociala sammanhållningen i samhället är det därför viktigt att samhället tar ansvar för att möjliggöra verkligt brukarinflytande både genom att skapa strukturer men också resurser för att det ska vara möjligt att praktisera”, säger Gunvi Haggren. Läs intervjun med Gunvi här:

Intervju med Gunvi Haggren om brukarmedverkan – problem och möjligheter

 

Verdandi deltog på SKLs andra nationella konferens om utveckling av missbruk- och beroendevården för chefer och politiker den 10-11 november 2014. Under rubriken “Därför är brukarmedverkan viktigt – problem och möjligheter” talade Gunvi Haggren, förbundssekreterare Verdandi och Camilla Svenonius, utbildare om Verdandis engagemang i frågorna. Verdandi genomförde också ett seminarium under konferensen – “Brukarstyrd brukarrevision – hur gör man?”. Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin, ombudsman Verdandi Örebro berättade om hur Verdandi arbetar med brukarstyrd brukarrevision i Örebro län.

"Därför är brukarmedverkan viktigt – problem och möjligheter", Gunvi Haggren, förbundssekreterare Verdandi och Camilla Svenonius, utbildare talar på SKLs nationella konferens för utveckling av missbruks- och beroendevården.

“Därför är brukarmedverkan viktigt – problem och möjligheter”, Gunvi Haggren, förbundssekreterare Verdandi och Camilla Svenonius, utbildare talar på SKLs nationella konferens för utveckling av missbruks- och beroendevården.

 

Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin, Verdandi Örebro berättar om det praktiska arbetet och de goda resultaten av de brukarstyrda brukarrevisionerna i Örebro län.

Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin, Verdandi Örebro berättar om det praktiska arbetet och de goda resultaten av de brukarstyrda brukarrevisionerna i Örebro län.

 

 

 

 

Dela detta:

  • Tweet
  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post

Relaterade

Arkiverad under: Nyheter

INTRESSEANMÄLAN

Ja, jag är intresserad av att bli medlem!

Tack för din intresseanmälan! Vi kommer att skicka mejl till dig.

KONTAKT

Verdandi
Telefon: 076–531 32 62
E-post: info@verdandi.se
Adress: Fatbursgatan 8, 118 54 STOCKHOLM

VERDANDIS STADGAR

Vill du läsa Verdandis stadgar? Du hittar dem i menyn under Material. Gå till Verdandis stadgar.

TYCK TILL OM HEMSIDAN!

Hej, vi tycker det är viktigt att du gillar vår hemsida. Här kan du lämna dina synpunkter.

© Verdandi Sverige