220504 DEBATT: FÖRDUBBLA DAGERSÄTTNINGEN TILL ASYLSÖKANDE
Vi ser att rasistiska grupper i dag säger sig välkomna flyktingar, men det som skaver är att dessa grupper så tydligt vill göra skillnad mellan flyktingar från olika delar av världen. Det skriver Emmeli Wulfstrand, ordförande Verdandi, och Lars Ohly, förbundssekreterare Verdandi.
Det är oroliga tider vi lever i. Efter att Rysslands angreppskrig på Ukraina inleddes har oron och osäkerheten om framtiden brett ut sig. Värst är det naturligtvis för alla dem som nu har förlorat anhöriga, nära och kära, hem och hushåll i Ukraina.
Flyktingarna ökar för varje minut
FNs flyktingorgan UNHCR uppskattar att så många som 13 miljoner människor är på flykt från sina hem undan kriget. Cirka 7,7 miljoner människor är på flykt inom Ukraina som internflyktingar. Cirka 5,1 miljoner människor har flytt över gränsen. De flesta söker skydd i grannländerna Polen, Ungern, Moldavien, Slovakien och Rumänien. Hittills har 1,5 miljoner barn tvingats lämna Ukraina enligt FN:s barnfond Unicef. I genomsnitt har mer än 70 000 barn blivit flyktingar varje dag de senaste 20 dagarna – det motsvarar 55 barn varje minut.
Vi i Verdandi hör inte till dem som talar om 2015 års flyktingmottagande som något negativt. Tvärtom är vi stolta över alla de insatser som gjordes av civilsamhället och enskilda människor när flyktingströmmarna ökade framförallt från Syrien. Det vi tar avstånd från är den hårda och restriktiva asyl- och flyktingpolitik som följde. De främlingsfientliga krafterna tilläts sätta dagordningen och många som stod upp för humanitet och asylrätt kände sig svikna.
Asylsökande förtjänar ett värdigt mottagande
Nu ökar antalet flyktingar igen, denna gång från Ukraina. Det är ett gemensamt och samhälleligt ansvar att ta emot dem som söker sig till Sverige på ett värdigt och vänligt sätt. Vi i Verdandi har varit snabba med att ordna och delta i grupper som ger stöd till de ukrainska flyktingarna. I Sundbyberg har Verdandi varit bland de första att möta människor utanför Migrationsverkets lokaler. Vi har delat ut kläder, ordnat barnverksamhet, anlitat tolkar och serverat mat och dryck.
Vi ser att rasistiska grupper i dag säger sig välkomna flyktingar, men det som skaver är att dessa grupper så tydligt vill göra skillnad mellan flyktingar från olika delar av världen. Verdandi står upp för asylrätten, den är universell och gäller lika för alla. Vi kräver därför också amnesti för de afghanska flyktingar som hotas av utvisning till talibanernas styre.
Vår solidaritet är inte avhängig hudfärg, etnicitet, ursprung eller hemland. Vi anser att Sverige ska ta ansvar för de internationella konventionerna även när andra sviktar. I nuläget kräver vi tre saker av den svenska regeringen.
Tre åtgärder krävs
För det första måste avräkningarna från biståndet som ska betala flyktingmottagandet upphöra. Det är helt orimligt att de allra fattigaste i världen ska betala för svenskt flyktingmottagande när vi samtidigt nås av rapporter om att Sverige har fler miljardärer än någonsin.
För det andra måste civilsamhället ges goda förutsättningar att vara delaktiga i flyktingmottagandet. Det krävs ekonomiska resurser men också en öppenhet från politiker och myndigheter att använda sig av våra kunskaper och erfarenheter.
För det tredje måste flyktingars och asylsökandes villkor förbättras. Det gäller inte minst ekonomin. Under en följd av år har dagersättningen stått stilla. Idag erhåller en vuxen asylsökande som lagar mat i eget hushåll 71 kronor per dag. Det är skamligt och leder till stora orättvisor inom gruppen flyktingar. Den som har stöd från släkt, anhöriga eller vänner klaras sig medan den som inte har sådana kontakter lever långt under existensminimum. Verdandi kräver att dagersättningen till alla asylsökande minst fördubblas.
Låt oss nu lägga en mörk period av restriktiv flyktingpolitik bakom oss. Låt oss tillsammans visa vad vi kan åstadkomma i solidaritet och gemenskap.
Emmelie Wulfstrand, ordförande i Verdandi
Lars Ohly, förbundssekreterare i Verdandi
220322 PRESSMEDDELANDE:
Rysslands anfallskrig mot Ukraina har lett till ett fasansfullt mänskligt lidande. Den humanitära katastrofen är redan ett faktum med mängder av sårade, skadade och döda. Miljoner människor är på flykt och hela städer är på väg att utraderas. Som vanligt i alla krig är det civilbefolkningen – vanliga människor som vill leva sina liv i fred – som drabbas hårdast.
De fruktansvärda effekterna av kriget påminner om det vi sett tidigare i Palestina, i före detta Jugoslavien, i Irak, i Syrien och i Afghanistan. Vi i Verdandi har många medlemmar och deltagare i våra verksamheter som har egen erfarenhet av krig och väpnade konflikter. För dem är det ett dubbelt trauma att nu i nyhetsrapportering behöva uppleva skräcken igen. Vi gör allt vi kan för att lindra smärtan hos dem som mår dåligt i våra verksamheter. Vårt kamratstöd är en utmärkt metod för att också möta människor med trauman från krig och förtryck. Kriget har också inneburit att vi påminns om att många människor än en gång visar sin empati och sitt sociala ansvar. Vi minns hur privatpersoner och civilsamhälle ställde upp 2015 och det är ett ljust och vackert minne. Det vi inte vill uppleva igen är den omsvängning av politiken som skedde då och som ledde till att rasistiska och främlingsfientliga förslag fick genomslag i praktisk politik.
Vi oroas över den skillnad som görs från vissa partier och politiker som menar att flyktingar ska behandlas olika beroende på var de kommer ifrån. Vi i Verdandi står upp för den rätt som alla människor har att söka sig en fristad från krig och förtryck i ett annat land. Vi gjorde det 2015 och vi gör det idag. Krigets konsekvenser är att människor tvingas fly från sina hem. De flesta blir internflyktingar i sitt eget land och för att hjälpa dem uppmanar vi alla som har råd att bidra till att seriösa humanitära organisationer ges resurser att hjälpa på plats. För de som flyr ur landet behövs ett värdigt flyktingmottagande och stöd. För detta måste Sverige nu rustas.
Flyktingmottagandet fungerar dåligt på många håll. Verdandi med flera är på plats utanför Migrationsverket i Sundbyberg och hjälper flyktingar med stöd och hjälp. Under helgen är Migrationsverket helt stängt. I måndags stängde man kl. 14.00 trots att många hundra stod i kö utanför verket. Det är skandalöst att inte Migrationsverket fungerar bättre i en krissituation.
Vi noterar också att det blivit allt vanligare att använda kriget och dess konsekvenser till att snabbt trumfa igenom politiska beslut. Det är fullt förståeligt att många blir oroade och att framtiden känns oviss när ännu ett krig bryter ut i Europa. Men rädslan kan också vara ett kraftfullt verktyg för dem som vill få igenom politiska förändringar. Att fatta beslut med människors rädsla som grund – oavsett om den är befogad eller inte – leder fel. I dessa tider är det viktigare än någonsin att hålla på principerna och noga utreda konsekvenserna av fattade beslut, det kan handla om vapenexport, militär upprustning eller Natomedlemskap. Är det verkligen just nu som vi direkt kan veta vilka behov det militära försvaret har av resurser framöver? Och är vi verkligen beredda att stjälpa mer än 200 års framgångsrik alliansfrihet över bord och snabbt söka medlemskap i Nato?
EMMELI WULFSTRAND
Förbundsordförande i Verdandi
FAKTA EMMELI WULFSTRAND: Valdes till förbundsordförande för Verdandi på Verdandikongressen, september 2021. 45 år och aktiv i Verdandi Örebro. Arbetar som strateg för lokalt utvecklingsarbete på Hyresgästföreningen, men avsätter nu även tid för ordförandeskapet i Verdandi. Har tidigare deltagit i Verdandis verksamhet på flera nivåer, som deltagare, i barn- och ungdomsverksamheten och i förbundsstyrelsearbetet.
Presskontakt: Marja Koivisto, 070-070 76 50
Pressbild: Emmeli Wulfstrand, förbundsordförande i Verdandi
………………………………………………………………………………………………………..