• PRESS
  • VERKTYG
  • KONTAKT

Verdandi

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

  • OM VERDANDI
  • NYHETER
  • BLI MEDLEM
  • MATERIAL
    • 20 vanliga frågor och svar – finns på flera språk!
    • Alkohol- och drogpolitiskt program
    • Brukarinflytande
    • Interkulturellt program
    • Jämställdhetspolicy
    • Kongressmaterial
    • Kriminalpolitiskt program
    • Rätten till ett värdigt liv
    • Socialpolitiskt program
    • STUDIEMATERIAL
    • Verdandis Policydokument
    • Verdandisten
    • Vi är Verdandi
    • Våra stadgar
    • ÖVRIGT
      • 1 MAJ 2025
      • Affisch ”Fanor”
      • Instruktion revisorer
      • Instruktion valberedningar
      • Julkort
      • Rapport: Förorterna som moder Svea glömde
  • REGIONALT OCH LOKALT
  • BRUKARKRAFT

Aktuellt

Verdandi skriver i Altinget om regeringens tondövhet inför forskningen och samhällets verkliga behov

I en skarp debattartikel i Altinget uppmanar Verdandi regeringen att börja lyssna till forskningen och samhällets verkliga behov. Vi behöver stora satsningar på välfärd och utbildning och mindre av … [Läs mer...]

Läs tidigare artiklar från Aktuellt

Nyheter

Verdandi deltar under Järvaveckan 11–12 juni! Besök vårt tält på plats B10!

EAPN och Verdandi lyfte krav på åtgärder mot fattigdom i dialogmöte i riksdagen

11 organisationer om den nya socialtjänstlagen: Välkommet steg – men arbetet långt ifrån klart

Uttalande av Verdandis förbundsstyrelse: “Det här är inte krig – det är ett folkmord

Följ Verdandi

FacebookInstagram

Bli medlem

Skicka en intresseanmälan för medlemskap så kontaktar vi dig.

VERDANDI LOKALT OCH REGIONALT

gemenskap solidaritet verdandi

Alla har rätt att delta
och göra sin röst hörd!

Brukarkraft är ett nationellt resurscentrum för utveckling av brukarinflytande inom främst vård, omsorg och service. Brukarkraft är den del av Verdandi som ansvarar för utveckling av metoder för brukarinflytande.

Brukarkraft har två huvudsyften

  • Att i samverkan med brukare och verksamheter utveckla fungerande metoder för ett ökat brukarinflytande och därmed bidra till bättre kvalitet och effektivitet i offentligt finansierad vård, omsorg och service.

  • Att fungera som samtalspartner med verksamheter och beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå samt forskningen i utvecklingsarbetet med brukarinflytande.
Läs mer på brukarkraft.se
Till vår webbutik
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

VÅRA METODER



Ladda ner eller beställ material om brukarstyrda brukarrevisioner i vår webbutik.

Brukarstyrda brukarrevisioner

Brukarstyrda brukarrevisioner är en metod för utvärdering och kvalitets­säkring ur ett användar­perspektiv. Det är en användar­styrd granskning av en verks­amhet utförd av brukare med egen erfarenhet av den typ av verk­samhet som ska granskas. Brukar­styrda brukar­revisioner kan också genom­föras helt digitalt.

Läs mer om brukarstyrda brukarrevisioner

Certifiering av brukarinflytande

Broschyren om certifiering hittar du i vår webbutik.

Certifiering av brukarinflytande

Brukarkraft erbjuder certifiering av brukarinflytande i vård- och stöd­verksamheter. Med metoden – som är ett samskapande mellan brukare, personal och ledning – förbättras verksamhetens kvalitet och träffsäkerhet genom att brukarnas erfarenheter och kunskap tas till vara.

Cerifieringens bärande delar är: genomlysning av verksamheten utifrån tio kvalitets­områden, upp­rättande av en konkret handlings­­plan för förbättringar samt utbildning av all personalen i brukarinflytande.

Verksamheter som certifierats får ett inflytandecertifikat som gäller i två år. Detta kan därefter förnyas genom att handlingsplanen uppdateras med stöd av en godkänd brukarrevisor och Brukarkrafts kansli.

Läs mer om certifiering


Broschyr om Tredje kraften hittar du i vår webbutik.

Tredje kraften – kontinuerligt inflytande för unga

Tillsammans med målgruppen, kommuner och regioner har vi tagit fram en helhetsmodell med konkreta verktyg för brukarinflytandet för unga med missbruk och psykisk ohälsa. Genom samproduktion – mellan unga brukare, personal och verksamhets­ledning – ger metoden rutiner för ett stärkt och samordnat kontinuerligt brukar­inflytande, från kollektiv- till individnivå.

Modellen, som består av tre steg, länkar under en tvåårs­period samman certifiering av brukar­inflytande och brukarstyrda brukarrevisioner. Tredje kraften-metoden är framtagen för att säkerställa ett löpande inflytande­­arbete för att möta den unga målgruppens föränderliga behov.

Läs mer om Tredje kraften


Beställ eller ladda ner manual för Unga fråga unga-arbetet i vår webbutik.

Unga frågar unga

Unga frågar unga är en slags ”medborgarrevisioner” för, av och med unga för att öka just denna grupps möjligheter att påverka sitt när­­samhälle. Metoden är ett handfast verktyg för att involvera unga i den lokala demokratin. En arbets­grupp unga bygger en digital enkät med frågor som de tycker är viktiga att få andra ungas synpunkter på. Enkäten distribueras till en större grupp unga, arbets­gruppen analyserar enkät­­resultatet och skriver en rapport. De träffar sedan lokal­­politiker och delger dem resultatet från enkäten och diskuterar resultat och förslag till förbättringar.

I metoden ingår även att gruppen utbildas i hur den lokala demokratin fungerar. Unga frågar unga genom­förs som lokala studie­cirklar i samarbete med ABF.

Läs mer om Unga frågar unga

Demokratikompassen handbok


Ladda ner handboken för Demokratikompassen
i vår webbutik.

Demokratikompassen

Målgruppen för Demokrati­kompassen är unga som varken arbetar eller studerar (UVAS) och genomförs som lokala studie­cirklar. Demokrati­­­kompassen är en vidare­utveckling av Unga frågar unga där processen har anpassats till mål­gruppen. Deltagarna utvecklar, på samma sätt som i Unga frågar, en digital enkät med slutmålet att redovisa resultatatet av denna för lokala politiker.

Målet med metoden är att inspirera unga att engagera sig i den lokala demokratin samt att göra deras röster hörda gentemot besluts­fattare. Handboken för metoden vänder sig till dem som arbetar eller vill börja arbete med mål­gruppen som t ex sam­ordningsförbund, kommunala aktivitets­ansvaret eller föreningar och organisationer i lokalsamhället.

Läs mer om Demokratikompassen

Kraftverket

Kraftverket logotyp

Kraftverket, ett treårigt projekt som avslutades i januari 2025, utvecklades med stöd av Allmänna arvsfonden. Syftet med projektet är att stärka gruppen unga med samsjuklighet av psykisk ohälsa och skadligt bruk eller unga som är i riskzonen för detta.

I de två delarna Kraftverket Rättighets­sajt och Kraftverket Workshop binds rättighets­kunskap samman med stöd för att söka sig till en menings­full fritid i nykter och drogfri miljö.

På den målgruppsanpassade och lättillgängliga sajten kan unga söka information om sina rättigheter. I workshoppen utbildas unga utifrån sina behov och intressen om sina rättigheter och stimuleras att ta del av en bra fritid där man bor. Den här workshoppen i studiecirkel­form kan genomföras av såväl lokala föreningar som olika enheter inom kommun, region eller annan offentlig arrangör. Utbildningsmetoden Kraftverket i sin helhet är såväl rehabiliterande som förebyggande.

Kraftverket workshop är en ny studiecirkel om ungas rättigheter i samhällsservice och rätt till en alkohol- och drogfri fritid. Cirkeln som har tagits fram med ungdomar i projektet vänder sig till unga upp till 30 år med samsjuklighet i psykisk ohälsa och skadligt bruk/beroende – eller i riskzon för detta. Ladda ner studiecirkeln kostnadsfritt på brukarkraft.se. Där finns stödmaterial till gruppernas arbete och extra läsning för den som vill fördjupa sig i ungas rätt till vård och stöd och meningsfull fritid.

Verdandis resurscentrum för brukarinflytande – Brukarkraft – bistår med tips och råd om ni vill genomföra en workshop. Brukarkraft nås på brukarkraft@verdandi.se – hit går det också bra att skicka beställningar om ni vill ha studiemanualen i tryckt version.

Läs mer om Kraftverket på brukarkraft.se

KONTAKT

Verdandi
Telefon: 076–531 32 62
E-post: info@verdandi.se
Adress: Fatbursgatan 8, 118 54 STOCKHOLM

VERDANDIS STADGAR

Vill du läsa Verdandis stadgar? Du hittar dem i menyn under Material. Gå till Verdandis stadgar.

TYCK TILL OM HEMSIDAN!

Hej, vi tycker det är viktigt att du gillar vår hemsida. Här kan du lämna dina synpunkter.

© Verdandi Sverige