Den 17 oktober uppmärksammar Verdandi FNs Internationella dag för utrotande av fattigdom. Detta är en dag då det är viktigt att vi i Verdandi syns på så många platser som möjligt och att vi uppmärksammar den fattigdom som finns sida vid sida med överflöd och lyx i ett land som Sverige.
Hyresgästföreningen, Majblomman, Röda Korset och Rädda Barnen har i en ny SIFO-undersökning
visat de senaste siffrorna kring fattigdom och den ekonomiska siutationen för barnfamiljer 2024.
Rapporten visar bland annat att fyra av tio (42 %) ensamstående föräldrar och tre av tio (28 %) anger att de har behövt låna pengar av närstående, vän eller bank för att kunna betala grundläggande utgifter.
En av fem (20 %) ensamstående föräldrar har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna.
Fyra av tio (41 %) ensamstående föräldrar och två av tio (18 %) av sammanboende föräldrar med lägre inkomst skulle som mest klara av ökade utgifter på 1 000 kronor innan det blir svårt att betala räkningarna. Detta pekar på en kraftig försämring jämfört med förra året då det var 32 procent av ensamstående och nio procent av sammanboende med lägre inkomst som uppgav samma svårighet.
Nästan åtta av tio (79 %) av ensamstående föräldrar och mer än sex av tio (65 %) bland sammanboende föräldrar med lägre inkomst oroar sig för sin ekonomi. Drygt fyra av tio (43 %) av ensamstående föräldrar och tre av tio (28 %) av sammanboende föräldrar med lägre inkomst är oroliga för att den ekonomiska situation påverkar barnens behov och mående. Motsvarande siffra hos en kontrollgrupp är sju procent. Kontrollgruppen består av barnfamiljer oavsett hushållsinkomst.
Rapporten sammanfattar att resultaten tydligt visar att det är barnfamiljer med lägre inkomst, särskilt ensamstående föräldrar, som har det svårast att få vardagsekonomin att gå ihop och täcka de mest nödvändiga kostnaderna. En slutsats är också att många saknar marginaler för ökade kostnader.
Undersökningen visar att barnfamiljer med lägre inkomst har fått ett allt tuffare ekonomiskt läge jämfört med 2023, då en liknande undersökning genomfördes.
Andelen som har blivit betalningsskyldiga och behövt låna pengar till grundläggande utgifter har ökat för barnfamiljer med lägre inkomster. Föräldrarnas ekonomi påverkar barnens möjlighet till en meningsfull fritid. Varannan ensamstående förälder och en av tre sammanboende med lägre inkomst har haft svårigheter med att betala fritidsaktiviteter.
Särskilt utmärkande är de höga siffrorna kring matfattigdom. Bland barnfamiljer med lägre
inkomster är det en stor andel som uppger att de har svårt att köpa näringsrik mat alla dagar
i veckan. Anmärkningsvärt är också den höga andelen bland ensamstående som uppger att
de själva/familjen har haft svårt att ha råd att äta sig mätta.
Särskilt behöver också uppmärksammas att även om siffrorna i undersökningen talar sitt tydliga språk så synliggör de inte situationen för barnfamiljer med ännu lägre inkomster, exempelvis familjer som lever med försörjningsstöd, löneutmätning, dagersättning enligt LMA (lagen om mottagande av asylsökande) eller som lever på sjukpenning. De familjerna har det ännu svårare.
– Många ensamstående mammor tvingas göra brutala prioriteringar just nu. Vi pratar med föräldrar som behöver låna för att klara av hyran. Det gör mig orolig att så många barn i Sverige idag tvingas växa upp med stressen kring ekonomin, som inte får möjligheten att vara just barn. Vi tror att ett omtag kring bostadsbidraget skulle kunna vara en del av lösningen och minska stressen för många familjer som
vänder på varenda krona. Det är dags att politiken kliver in och prioriterar barnfamiljer, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.
Ladda ner rapporten hos hyresgästforeningen och använd den som underlag för debattartiklar och insändare:
https://www.hyresgastforeningen.se/bostadsfakta/rapporter/barnfamiljers-ekonomiska-svarigheter/
Den 17 oktober är en viktig dag för oss verdandister, vi måste fortsätta att kämpa för alla dem som inte hörs på den politiska arenan, vi måste kämpa för dem som gett upp hoppet, vi måste tillsammans visa att vi inte accepterar en regering som sparkar nedåt, på dem som redan ligger. Så den 17 oktober belyser vi utanförskapet, hemlösheten och fattigdomen, i vårt närsamhälle och i vårt land. Men vi tänker även på dem som lider av fattigdom, krig och svält ute i världen. Verdandi gör skillnad och är en del av den nödvändiga motståndsrörelse som kan bidra till förändring. Vänd dig till din lokalförening och var med denna dag för att kämpa för rättvisa och solidaritet.
Ladda ner Verdandis flygblad och dela ut: