Ny satsning utbildar stöd- och resurspersoner för att motverka skadligt bruk på arbetsplatserna
– Vi är mycket glada över att kunna göra den här satsningen tillsammans med LO och ABF, säger Lars Ohly, förbundssekreterare Verdandi.
Nu har den första pilotutbildningen genomförts av 16 nya stöd- och resurspersoner som ska fungera som rådgivare till fackliga förtroendevalda och arbetsgivare på arbetsmarknaden.
– Vi har sett att det finns ett ökat behov av kunskap kring just beroendeproblematik som alkohol- och drogberoende på arbetsplatserna. Här ser vi att vi kan göra en insats för att lotsa vidare, ge en första rådgivning och förmedla kontakter till olika insatser, säger Lars Ohly.
– Det är en väldigt tråkig utveckling, särskilt för den enskilde som drabbas, när den anställde straffas med avsked när det egentligen är stöd, vård och rehabilitering som behövs, säger Rasken Andréasson, förbundsordförande Verdandi.
– Vi i Verdandi har ju jobbat med frågorna i årtionden i samverkan med de fackliga organisationerna. Det är fint att vi gemensamt nu kan bättra på kunskapsläget och erbjuda avdelningarna utbildade stödpersoner, säger Rasken Andréasson.
Utbildningen, som sker i tre steg på Runö folkhögskola, ska nu utvärderas och justeras inför framtida utbildningsomgångar. Förhoppningsvis kan en ny studiegenomgång genomföras under hösten 2020. Studieplanen består av kunskap om den senaste forskningen på området, arbetsmiljölagen och juridik, rollfördelning på arbetsplatsen, olika typer av behandling och vikten av kamratstöd.