Höstens Ledarkonferens handlade om mobilisering inför Verdandis 48e kongress i Trollhättan i maj 2020 samt startskottet för insamlingen av berättelser från Verdandis medlemmar om mötet med socialtjänsten. Många fall av dåligt bemötande och bristande stöd från socialtjänsten har uppmärksammats i ett stort antal Verdandi-avdelningar. Därför avser Verdandi att samla in berättelser och Verdandi-röster som ska bilda stommen till en vitbok som ska överlämnas till ansvariga politiker med krav på förändring. Det borde vara självklart att alla ska ha rätten till ett värdigt liv.
46 verksamhetsledare från hela landet deltog på Verdandis Ledarkonferens. På programmet stod bland annat förberedelser inför Verdandis 48e kongress i Trollhättan i maj 2020. Kongressens tema är: ”Rätten till ett värdigt liv”.
Kallelse till kongressen har skickats ut till distrikt, kretsar och avdelningar och förbundsstyrelsens förslag till Interkulturellt program har skickats ut på remiss. De tider som gäller är:
- 15 december 2019: sluttid för inlämnande av motioner. Viktigt att tänka på är att endast motioner inkomna till förbundet före den 15 december 2019 kommer att behandlas på kongressen 2020.
- 15 december 2019: sluttid för nomineringar av kandidater till Verdandis pris ”Verdandiljuset”.
- 15 mars 2020: sluttid för remissvar: Interkulturella programmet, Policyfrågor, Medlemsavgifter och förslag angående vald kassör.
- 3 april 2020: sluttid för nomineringar till förbundsstyrelse och revisorer.
- 15 april 2020: senaste dag för utskick av kongresshandlingar: Motioner och förbundsstyrelsens yttranden och förslag, verksamhets- och ekonomisk berättelse och valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse.

Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin, ordförande i Verdandis Alkohol- och drogpolitiska grupp.
Verdandis ordförande i Alkohol- och drogpolitiska gruppen, Ann-Mari Wulfstrand-Byhlin presenterade arbetsgruppens uppgift som består i att följa den alkohol- och drogpolitiska debatten och bereda ärenden inom området för förbundsstyrelsen samt att föreslå och bereda opinionsbildning i aktuella frågor inom området alkohol- och drogpolitik. Till exempel har gruppen under våren gjort utspel i media i frågan om att öppna upp för gårdsförsäljning, vilket Verdandi säger nej till på grund av att gårdsförsäljning är ett hot mot Systembolagets monopolställning i Sverige. En reglerad alkoholförsäljning har tjänat Sverige väl och har minskat antalet fall av alkoholrelaterade skador, sjukdomar och dödsfall.
I höst arbetar gruppen med en översyn av Verdandis och alkohol- och drogpolitiska program samt med projektet att samla in berättelser från Verdandis medlemmar om hur de upplever mötet med socialtjänsten. Om det finns problem med bemötande och möjligheten att få tillgång till sin rätt ska Verdandi opinionsbilda och uppvakta ansvariga politiker för att kräva en förändring. Alla ska ha rätten till ett värdigt liv!

Lars Ohly, Verdandis förbundssekreterare.

Lars Ohly, Verdandis förbundssekreterare, Kjell Sundqvist, Verdandi Örebro och förbundsstyrelsen, Dick Holmström, Verdandi Örebro, Margot Grälls-Anjou, Verdandi Borlänge och Lennart Eriksson, Verdandi Kumla och förbundsstyrelsen.

Anneli Roos, Verdandi Kumla.

Gunilla Andersson, Verdandi Eskilstuna och Rasken Andreasson, Verdandis ordförande.

Aiya Mohsen Ali, Verdandis Ungdomsprojekt, Bilel Hsini, Verdandi Örebro, Dick Holmström, Verdandi Örebro, Sven Edberg, Verdandi Järfälla och Annakari Berglund, Verdandi Örebro.

Aiya Mohsen Ali, som är projektledare för Verdandis Ungdomsprojekt, berättade om sitt arbete med att lägga en god grund för Verdandis Ungdomsförbund. Projektet jobbar idag på sju orter: Borlänge, Gävle, Helsingborg, Järfälla, Sundbyberg, Trollhättan och Örebro.

Verdandi Eskilstunas ordförande Peter Norberg och Gunilla Andersson, verksamhetsledare i Verdandi Eskilstuna.

Kjell Sundqvist, Verdandi Örebro och förbundsstyrelsen, Åse Sundqvist, Verdandi Örebro och Gunvi Haggren, Verdandi Utblick.

Rune Andersson, Verdandi Borlänge och Margot Grälls-Anjou, Verdandi Borlänge.

Bushra Ali, Verdandi Trollhättan.