• PRESS
  • VERKTYG
  • KONTAKT

Verdandi

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

  • OM VERDANDI
  • NYHETER
  • BLI MEDLEM
  • MATERIAL
    • 1 MAJ 2025
    • 20 vanliga frågor och svar – finns på flera språk!
    • Affisch ”Fanor”
    • Alkohol- och drogpolitiskt program
    • Brukarinflytande
    • Instruktion revisorer
    • Instruktion valberedningar
    • Interkulturellt program
    • Julkort
    • Jämställdhetspolicy
    • Kongressmaterial
    • Rapport: Förorterna som moder Svea glömde
    • Rätten till ett värdigt liv
    • Socialpolitiskt program
    • STUDIEMATERIAL
    • Verdandis Policydokument
    • Verdandisten
    • Vi är Verdandi
    • Våra stadgar
  • REGIONALT OCH LOKALT
  • BRUKARKRAFT

Aktuellt

Starta ditt 1 Maj-firande med Verdandi! Lyssna på Emmeli Wulfstrands Första Maj-tal.

Verdandis förbundsordförande talar om fattigdomen i Sverige och Verdandis krav på regeringen att komma med snabba och riktade stödåtgärder till de mest utsatta. Emmeli Wulfstrands Första Maj-tal: Titta på … [Läs mer...]

Läs tidigare artiklar från Aktuellt

Nyheter

Verdandi skriver i Dagens ETC: “Stoppa bidragstaket – en attack mot samhällets mest sårbara grupper!”

NYTT MATERIAL: 20 vanliga frågor på Verdandis Rättvisekontor – ladda ner här på sex olika språk

Verdandi ny medlemsorganisation i Kontantupproret

Brukarkrafts seminarium om ungas rättigheter vid samsjuklighet

Följ Verdandi

FacebookInstagram

Bli medlem

Skicka en intresseanmälan för medlemskap så kontaktar vi dig.

VERDANDI LOKALT OCH REGIONALT

gemenskap solidaritet verdandi

Verdandi och EAPN deltog i dialogmöte om fattigdom och utsatthet i riksdagen

februari 29, 2024 By Marja Koivisto

Den 28 februari deltog flera av Verdandis avdelningar i EAPNs dialogmöte i riksdagen. Dialogmöten ger civilsamhällets organisationer som arbetar mot fattigdom och utsatthet möjlighet att förmedla problem och möjligheter i medlemmarnas liv till dem som utövar makt över våra liv – politikerna i riksdagen. 14 riksdagsledamöter från samtliga partier utom SD deltog under mötet och svarade på de motioner EAPNs medlemsorganisationer arbetat fram. Frågor som motionerna behandlade var: lång väntan på SFI (2 år), att inte få delta som förtroendevald i civilsamhällets organisationer om man har sjukersättning, orimliga återkrav från försäkringskassan, dåligt bemötande från myndigheter, ohälsa på grund av ekonomisk stress, hemlöshet, nationella riktlinjer för kvaliteten på akutboenden, Bostad Först och förslag om nya regler som ger personer som levt på understöd av långvarigt försörjningsstöd rätt till att få behålla små arbetsinkomster. EAPN har 38 medlemsländer i Europa, varje land samlar ett nätverk av civilsamhällesorganisationer som arbetar mot fattigdom och utsatthet. I Sverige är Caritas, Frälsningsarmén, ISCW Sverige, International Committee on Social Welfare, RFHL, RSMH,  Riksförbundet social och mental hälsa, Unizon, Verdandi, Ångestsyndromsällskapet, EAPN – Nätverket Skåne, EAPN – Nätverket för sociala frågor i Örebro, EAPN – Nätverket Stockholm–Sörmland medlemmar i EAPN Sverige. EAPNs verksamhet finansieras av EU-kommissionen.

Flera Verdandi-avdelningar deltog i EAPNs dialogmöte i riksdagen den 28 februari:

Verdandidelegater på plats i maktens korridorer för att träffa riksdagsledamöter från samtliga partier utom SD för att lyfta frågor om fattigdom och utsatthet. Bild: Sara Sezavar, ordförande i Verdandi Nyköping, Åsa Andersson, ordförande i Verdandi Göteborg och Magnus Båth, ombudsman i Verdandi Stockholm. Sara Sezavar: ”Jag vill lyfta vårt krav på att alla måste få ett arbete, inkomst, bostad och den vård de behöver. Helt grundläggande rättigheter. Borde inte vara konstigt men tyvärr saknar många idag dessa viktiga livsnödvändigheter. Därför är jag med i Verdandi och deltar i EAPN Sveriges dialogmöte i riksdagen.”

Bild: Ann-Mari Wulfstrand Byhlin, ordförande i Verdandis Alkohol- och drogpolitiska grupp. Ann-Mari Wulfstrand Byhlin: ”Vi måste lyfta fattigdomsfrågorna med våra riksdagspolitiker, för att få en ändring till stånd för de allra fattigaste i vårt land.”

Verdandi Örebro på plats för att lyfta medlemmars upplevelser och erfarenheter på EAPN Sveriges dialogkonferens i riksdagen. Lena Wiking, Ann-Charlotte Rundblad, Maria Holm, Åse Sundqvist. Åse Sundqvist: ”Vi vill trycka på att vi möter inga latmaskar. Det är ett väldigt tufft liv att leva i fattigdom som ger en ständig tärande oro. Glädjande är att flera av våra medlemmar som levt i långvarig hemlöshet och i skadligt beroende av droger eller alkohol med hjälp av stöd och gemenskap nu är i arbete och med eget hyreskontrakt. Det är ingen framgångsväg att pressa utsatta människor, det som behövs är hjälp och individuellt stöd för att hitta vägen till ett värdigt liv.”

Verdandi och Frälsningsarmén lyfter frågor om hemlöshet, kvalitet i akutboenden och Bostad först i samtal med riksdagsledamöter från alla partier utom SD i EAPN Sveriges dialogmöte i riksdagen idag.

Verdandi samarbetar med flera andra organisationer i EAPN Sverige för att lyfta röster och krav om bättre trygghetssystem för de mest utsatta i samhället. Bild: Åsa Andersson, ordförande i Verdandi Göteborg. Johanna Haraldsson, riksdagsledamot (s), Gunvi Haggren, ordförande Verdandi Utblick. Johanna Haraldsson som deltar i EAPNs dialogmöte i riksdagen säger: De här mötena ger nya insikter. Jätteviktiga samtal. Till exempel hur viktiga bemötandefrågorna är i alla delar av samhällssystemen. För det är klart att man kan påverka den politiska inriktningen genom att delta i dialogmöten med politiker. Frågorna blir synliggjorda.” Gunvi Haggren, Verdandi: ”Ja, och vi kan visa på nya perspektiv och att alla politiska lösningar faktiskt inte behöver kosta något att genomföra. Exempelvis att jobba för ett bättre bemötande i vård, myndigheter och socialtjänst är inte en kostnadskrävande reform. Och ett ökat brukarinflytande där man faktiskt gör den som är berörd av olika insatser delaktig och till en jämbördig part. De här dialogmötena är också ett sätt att komma förbi det politiska spelet. Alla är ju här för att vi har ett engagemang och vill det goda för alla människor.

Verdandi Stockholm och Verdandi Botkyrka berättar om Verdandis verksamhet i Stockholm. ”Vi har samlat in medlemmarnas röster i olika undersökningar och det som står högst upp på mångas lista är möjligheten att få ett arbete och en egen försörjning. Arbetet ger trygghet och är också en väg till delaktighet i samhället. Verdandi har tidigare varit aktiv med att skapa lågtröskeljobb i egna arbetsintegrerande sociala företag. Tyvärr har villkoren för att driva sociala företag försämrats vilket har gjort att vi inte har kunnat fortsätta med verksamheten. Det är väldigt synd eftersom de sociala företagen gör ett bra jobb och passar många långtidsarbetslösa som en väg in till arbetsmarknaden. Möjligheten till individanpassade arbetssätt är en framgångsfaktor för att fler ska kunna arbeta 100 procent av sin förmåga.” Bild: Margareta Roos, Verdandi Botkyrka, Leyla Sözen, Verdandi Botkyrka, Magnus Båth, Verdandi Stockholm.

Riksdagsledamöter på plats under dialogmötet: Christofer Bergenblock, (c), Roland Utbult, (kd), Peter Ollen, (m), Ulrika Westerlind, (mp), Anna-Klara Muntzing, (mp), Karin Sundin, (s), Evalena Lindqvist, (s), Ewa Pihl Krabbe, (s), Johanna Haraldsson, (s), Linus Sköld, (s), Sanna Lennström, (s), Åsa Eriksson, (s), Inga-Lill Sjöblom, (s), Isabell Mixter, (v). Bild: Riksdagsledamöter reflekterar kring dagens dialog. Samverkan och dialog behöver fortsätta. Riksdagsledamöter behöver personliga berättelser från vardagen och känner ett stort engagemang för social välfärd. Enskilda människors berättelser stannar kvar länge och påverkar förstås. Politikerna är också medvetna om att system har föråldrats och att implementerade förändringar kan drabba enskilda extremt hårt. Och sådant måste självklart synliggöras och åtgärdas.

Dela detta:

  • Tweet
  • Klicka för att e-posta en länk till en vän (Öppnas i ett nytt fönster) E-post

Relaterade

Arkiverad under: Nyheter

INTRESSEANMÄLAN

Ja, jag är intresserad av att bli medlem!

Tack för din intresseanmälan! Vi kommer att skicka mejl till dig.

KONTAKT

Verdandi
Telefon: 076–531 32 62
E-post: info@verdandi.se
Adress: Fatbursgatan 8, 118 54 STOCKHOLM

VERDANDIS STADGAR

Vill du läsa Verdandis stadgar? Du hittar dem i menyn under Material. Gå till Verdandis stadgar.

TYCK TILL OM HEMSIDAN!

Hej, vi tycker det är viktigt att du gillar vår hemsida. Här kan du lämna dina synpunkter.

© Verdandi Sverige