”Prat räcker inte. Matcha målen med budget.” Det skriver Verdandi tillsammans med 17 andra civilsamhällesorganisationer i en debattartikel. ”Det vore ett allvarligt misstag att sjösätta en ny ANDTS-strategi utan att garantera medel som gör att strategin kan förverkligas.”, menar 18 civilsamhällesorganisationer.
”När hela världen pratar om att hur vi ska minska belastningen på sjukvården är det minst sagt märkligt att den svenska regeringen väljer att prioritera ner det förebyggande arbetet. I budgeten för 2021 aviseras att 95,6 miljoner kronor avsätts till att genomföra den ANDTS-strategi som regeringen håller på att ta fram, en minskning med 100 miljoner kronor sedan 2018. Vi 18 civilsamhällesorganisationer anser att anslaget i stället borde ligga på samma nivå som under den första strategiperioden, det vill säga cirka 265 miljoner kronor årligen.”
”Insatserna bör öka
ANDTS-strategin, vilket står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, syftar till att stärka det förebyggande arbetet, förhindra att människor hamnar i missbruk eller beroende, och utveckla vård och behandling.”
“Prat räcker inte”
“Det är både effektivare och billigare att arbeta förebyggande än att försöka hjälpa människor när katastrofen redan inträffat.”
“Vår skuggstrategi”
“Vi är dessutom 28 organisationer inom civilsamhället som har tagit fram en skuggstrategi för att ge regeringen ett underlag när de tar fram den nya ANDTS-strategin. Vi vet vilka resurser som behövs och har kunskap och erfarenheter som vi är villiga att dela med oss av.”
“Matcha målen med budget”
Vi anser att regeringen och riksdag bör avsätta minst lika mycket som under den första strategiperioden (2011–2015), vilket skulle innebära cirka 265 miljoner kronor årligen. Ett sådant anslag skulle ge utrymme för ett utökat stöd till de ANDTS-samordnare på länsstyrelserna som har en nyckelfunktion i tillämpningen av strategin. Länssamordnarfunktionen är utökad jämfört med när den infördes för tolv år sedan, men anslaget har inte ökat.
Att lägga ribban lågt för det förebyggande arbetet stämmer dåligt överens med de diskussioner som föregått strategin. Det är nu läge att lägga i en ny växel och matcha de höga målsättningarna med en utökad budget.”
Länk till debattartikeln:
https://www.altinget.se/artikel/det-racker-inte-att-prata-om-vikten-av-forebyggande-insatser
Organisationer som undertecknat artikeln:
Ann Hallberg
Förbundsordförande, Riksförbundet anhöriga mot droger (AMD)
Irma Kilim
Drogpolitisk chef, IOGT-NTO
Hans Olsson
Ombudsman, Polisförbundet
Marie Iwarzon
Kanslichef, Svensk sjuksköterskeförening
Lena Sjöberg
Kanslichef, Yrkesföreningar mot tobak
Annica Bergström
Vice förbundsordförande, Riksförbundet föräldraföreningen mot narkotika (FMN)
Filip Nyman
Förbundsordförande, Ungdomens nykterhetsförbund (UNF)
Per-Olof Svensson
Organisationssekreterare, Blå bandet, Sveriges blåbandsförbund
Tjarls Metzmaa
Verksamhetschef, Sveriges blåbandsungdom
Yvonne Nyblom
Förbundsordförande, Sveriges tandhygienister
Peter Moilanen
Chef, Narkotikapolitiskt center (NPC)
Håkan Eriksson
Generalsekreterare, Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor (SLAN)
Enisa Cuprija
Styrelseledamot, Bosnien och Hercegovinas kvinnoriksförbund (BHKRF)
Mona Örjes
Förbundsordförande, Junis
Agneta Alderstig
Förbundsordförande, Riksförbundet Visir (Vi som inte röker)
Lars Ohly
Förbundssekreterare, Verdandi
Redar Baskin
Förbundsordförande, Svenskar och invandrade mot narkotika (Simon)
Göran Boëthius
Ordförande, Tobaksfakta