• PRESS
  • VERKTYG
  • KONTAKT

Verdandi

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

Vi kämpar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger.

  • OM VERDANDI
  • NYHETER
  • BLI MEDLEM
  • MATERIAL
    • Affisch ”Fanor”
    • Alkoholpolitiskt program
    • Brukarinflytande
    • Handlingsplan mot fattigdom
    • Instruktion revisorer
    • Instruktion valberedningar
    • Interkulturellt program
    • Julkort
    • Jämställdhetspolicy
    • Kortprogram
    • Rapport: Förorterna som moder Svea glömde
    • Rätten till ett värdigt liv
    • Socialpolitiskt program
    • STUDIEMATERIAL
    • VERDANDIS RÄTTVISEBUSSAR
    • Verdandis Policydokument
    • Verdandisten
    • Vi är Verdandi
    • Våra stadgar
  • REGIONALT OCH LOKALT
  • BRUKARKRAFT

Aktuellt

2/2 firar Verdandi 127 år av kamp för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador och droger

Välkommen till våra avdelningar som bjuder in till aktiviteter, kamratstöd och gemenskap under veckan men också hela året. Verdandi arbetar mot ofrivillig ensamhet och hos oss finns alltid kamratstöd att få. Vi har … [Läs mer...]

Läs tidigare artiklar från Aktuellt

FacebookInstagramTwitter

Nyheter

DN Debatt – Verdandi ger sin syn på Samsjuklighetsutredningens förslag: ”Klassperspektiv saknas”

Verdandi debatterar i Dagens ETC: ”Det hemliga elstödet förstärker orättvisorna”

Verdandi och EAPN deltog i dialogmöte om fattigdom och utsatthet i riksdagen

VERDANDI LOKALT OCH REGIONALT

INTRESSEANMÄLAN

Ja, jag är intresserad av att bli medlem!

Tack för din intresseanmälan! Vi kommer att skicka mejl till dig

Verdandi twittrar

verdandisverige Verdandiforbundet @verdandisverige ·
1 feb

Verdandi kommenterar Samsjuklighetsutredningens förslag i DN Debatt: "Klassperspektiv saknas i alltför hög utsträckning i utredningens resonemang.” https://www.dn.se/debatt/missbruk-och-psykisk-ohalsa-ar-inte-bara-en-fraga-om-individen/ #svpol

Reply on Twitter 1620815865448128512 Retweet on Twitter 1620815865448128512 Like on Twitter 1620815865448128512 Twitter 1620815865448128512
verdandisverige Verdandiforbundet @verdandisverige ·
1 feb

Torsdagen den 2 februari 2023 firar Verdandi 127 år av kamp för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholskador, droger och skadligt bruk. #svpol

Reply on Twitter 1620679328009953280 Retweet on Twitter 1620679328009953280 Like on Twitter 1620679328009953280 Twitter 1620679328009953280
verdandisverige Verdandiforbundet @verdandisverige ·
27 jan

Verdandi debatterar i Dagens ETC : "Det hemliga elstödet förstärker orättvisorna." https://www.etc.se/debatt/det-hemliga-elstoedet-foerstaerker-oraettvisorna #svpol

Reply on Twitter 1618873887353356292 Retweet on Twitter 1618873887353356292 Like on Twitter 1618873887353356292 Twitter 1618873887353356292
gemenskap solidaritet verdandi

Verdandi och Folkkraft debatterar för ökade resurser mot segregationen

januari 30, 2020 By Marja Koivisto

Sex stora organisationer som bildar samarbetet i Folkkraft skriver i tidningen Arbetet om kraven på ökade resurser för att motverka segregationen.

Folkkraft skriver: ”Det är inte förorten som själv ska bära ansvar för de negativa effekter som uppdelningen av människor utifrån ekonomi, etnicitet, utbildning eller ålder bär med sig. Det är hela samhället som är segregerat, inte vissa stadsdelar. Segregationen är alltid relationell. Segregering och utsatthet är alltid hela samhällets ansvar.” Läs hela artikeln här:

”ÖKA RESURSERNA MOT SEGREGATIONEN

Segregering och utsatthet är alltid hela samhällets ansvar. Resurserna för att minska segregationen måste öka och vi som folkrörelser vet att vår verksamhet gör skillnad.” Det skriver företrädare för sex stora folkrörelser.

Varje dag runt om i hela Sverige bidrar våra organisationer genom ideell folkkraft till att motverka segregation.

Civilsamhällets aktörer kan inte ersätta det offentliga i viktiga samhällsfunktioner, men kan ofta vara den nyckel som behövs för att komma åt svåra samhällsproblem.

Segregation är ett aktuellt sådant exempel. För att nå positiv förändring måste ett samarbete ske mellan det civila och det offentliga samhället på lokal, regional och nationell nivå.

Det statliga ansvaret får gärna börja med att ge Delmos (Delegationen mot segregation) tillräckliga resurser att fortsätta och utveckla det nationella arbetet mot segregation, så som det var tänkt.

Därför måste både civilsamhället och det offentliga kunna ta del av de resurser Delmos har.

Vi hör oroande signaler om att det i första hand är kommuner som kommer kunna söka bidrag hos den nya myndigheten Delmos. Det oroar oss.

För vi som företräder folkrörelserna vet att vår verksamhet gör skillnad.

För det är självfallet hela samhällets ansvar – det offentliga tillsammans med civilsamhällets – att se till att livskvalitet, hälsa, skolresultat, trygghet, möjligheter och förutsättningar i livet inte är avhängigt var någonstans du råkar vara uppväxt eller bosatt.

Det är inte kommuner som ensamma ska axla problemen som uppstår när ett helt samhälle kraftigt snedfördelar makt och resurser.

Det är inte förorten som själv ska bära ansvar för de negativa effekter som uppdelningen av människor utifrån ekonomi, etnicitet, utbildning eller ålder bär med sig.

Det är hela samhället som är segregerat, inte vissa stadsdelar. Segregationen är alltid relationell. Segregering och utsatthet är alltid hela samhällets ansvar.

Dagens bostadsbrist har fått segregationen att eskalera som en snöboll i nerförsbacke. Enligt färsk statistik från Hyresgästföreningen gäller detta inte längre bara de största städerna i landet, utan även de mellanstora och mindre.

I vissa stadsdelar i kommuner som Linköping, Borås och Örebro, är medelinkomsten endast omkring 50–65 procent av inkomsterna som människor i de kringliggande stadsdelarna uppbär.

Nu hotar dessutom marknadshyror, som riskerar att ytterligare förvärra den ekonomiska ojämlikheten.

Segregationen måste motverkas. Hela samhället kan och måste ta ansvar för att skapa bättre förutsättningar för alla våra unga, var de än växer upp så alla får en jämlik barndom.

Klyftorna mellan den som har och den som saknar medel kan inte få fortsätta öka. Inte heller kan de ekonomiska och sociala klyftorna mellan olika stadsdelar få öka som de gör idag. Ett hållbart samhälle håller samman.

Våra folkrörelseorganisationer bidrar var för sig sedan länge till ett inkluderande och sammanhållet samhälle. Nu ser vi behovet av att kraftfullt växla upp arbetet – och det tänker vi också göra.

Under rubriken Folkkraft mobiliserar våra organisationer för att kunna ta vara på människors engagemang och vilja till förändring.

Genom gemensamma lokala nätverk stärker vi möjligheten till möten, gemenskap, respekt och lärande tillsammans.

Vi tror på kraften som finns i aktiviteter som skapas både för och med unga, på kraften som uppstår i mötet mellan människor med olika bakgrund, på medborgardrivna mötesplatser och på folkbildningens förmåga att stärka egenmakt och lokal utveckling.

För att lyckas mobilisera den kraften vill vi samarbeta. Med varandra och med andra parter, lokalt och nationellt.

Den skarpa segregationen hotar välfärdssamhällets fortlevnad. Det krävs därför att även regering och riksdag fortsätter axla sitt ansvar.

Men ni som fattar besluten måste också ta vara på kraften i alla människor, som valt att organisera sig i nya och gamla folkrörelser.

Vi vill och kan vara med och göra skillnad.”

Folkkraft är ett samarbete mellan ABF, Hyresgästföreningen, Folkets Hus och Parker, LO, Unga Örnar och Verdandi.

Debattartikeln var införd i tidningen Arbetet 200130:

https://arbetet.se/2020/01/29/oka-resurserna-mot-segregation/

Dela det här:

  • Tweet
  • E-post

Relaterade

Arkiverad under: Aktuellt

KONTAKT

Verdandi
Telefon: 08-642 28 80
E-post: info@verdandi.se
Adress: Fatbursgatan 8, 118 54 STOCKHOLM

VERDANDIS STADGAR

Vill du läsa Verdandis stadgar? Du hittar dem i menyn under Material.

TYCK TILL OM HEMSIDAN!

Hej, vi tycker det är viktigt att du gillar vår hemsida. Här kan du lämna dina synpunkter.

© Verdandi Sverige