Jibril Hassan är ombud för Verdandi Järfälla och kongressens yngsta ombud. Han summerar helgens kongressdagar i Trollhättan: “Jag är mycket nöjd med kongressdagarna. Jag fick en magkänsla redan innan jag kom hit att det skulle bli bra dagar. I Verdandi finns det så fina, engagerade människor. Det finns inga motstånd här. Alla brinner för samma sak så det känns som att vi håller med varandra. Man har ett gemensamt mål. Det är jättekul att vara här och se nya ansikten, nya människor som jag kommer att hålla kontakten med. Att knyta nya kontakter var ett av målen jag hade inför kongressen.”
“Min upplevelse är att de frågor jag ville ha upp på kongressen har diskuterats här men jag saknar ungdomsfrågorna. För oss ungdomar är ett ungdomsförbund en stor fråga men på den punkten händer ingenting.
Jibril ser framför sig ett ungdomsförbund som har en egen kongress om 3-4 år. Det är hans mål och han vill resa runt och träffa ungdomar. Det är ungdomarna som måste driva den här frågan om ett eget förbund. Jag vill inspirera dem att jobba mot det samhälle de vill se om tio år.”
————————————————————–
Jibril Hassan är det yngsta ombudet på Verdandis kongress. Vi kommer att följa honom under kongressdagarna och rapportera om hans intryck. Jibril har trots sin ungdom stor erfarenhet och har redan fått igenom mycket av det han föresatt sig och han har stora visioner för framtiden. När han berättar om sina planer blir man övertygad om att han kommer att lyckas.
Vi ses utanför pendeltågsstationen i Jakobsberg och promenerar mot Verdandis lokal. Att gå bredvid Jibril genom centrum är som att flanera med en kändis. Jibril känner alla och hälsar dem med deras namn, vuxna, ungdomar och barn.
Det som lockade Jibril att engagera sig i Verdandis verksamhet var när han fick sitt första sommarjobb hos parkverksamheten.
– Jag ville utveckla mig på ett personligt plan genom att lära mig svenska men också bidra till ett gott samhälle och Verdandi var ett ställe där jag kände mig välkommen. Jag träffade jättefina människor och jag kände att det var ett ställe jag kunde utveckla. Jag såg möjligheten att förändra saker genom den här verksamheten.
Även när det varit tufft och varit motgångar som att skicka in ansökningar och få avslag gång på gång har Jibril aldrig tänkt tanken att ge upp. Tidigare har Jibril varit verksam i ABF, SSU, Folkets Hus, Hyresgästföreningen och Swat som är en ungdomsförening, men han tvingades välja. Han valde att arbeta inom Verdandi som är en politiskt obunden organisation med den värdegrund som står för allas lika värde och lika rättigheter och ett samhälle för alla i gemenskap och solidaritet.
Sommarverksamheten på Riddarbacken
Vår promenad tar oss till Riddarbacken i en park där Verdandi har förrådsbodar för leksaker och redskap för sommarverksamheter. Nu när skolan startat finns ingen verksamhet men under hela sommarlovet händer det mycket.
– Vi sätter upp en veckoplanering på förrådsväggen. Varje vecka ska innehålla en utflykt. Vi planerar verksamheten tillsammans med barnen som röstar på olika alternativa utflykter. Det finns många aktiviteter som är gratis men också lärorika. Vi har varit på brandstationen och barnen fick prata med brandmännen om deras arbete. Det finns djurparker som är gratis att besöka i området och Skansen är också gratis. Ibland går vi och badar. När vi kommer tillbaka diskuterar vi vad vi har lärt oss under utflykten, berättar Jibril.
Utanför förrådet finns två stadiga pingisbord som tål åretrunt-användning. Jibril berättar att han lyckats driva fram tillkomsten av dessa hos kommunen. Även om barnverksamheten ligger nere under terminen kommer Verdandi att anordna en fotbollsturnering under höstlovet borta på fotbollsplanen, vilket han berättar för några barn vi möter på parkvägen. Ibland anordnas också basketturneringar. Kommunen har också ett hus där Verdandi kan boka in sig för aktiviteter, som när barnen vill baka eller bowla i bowlinghallen med barnanpassade klot.
På vintern finns verksamhet i Verdandis lokal
Vi kommer fram till Verdandis lokal som har två stora rum och ett kök. Jibril är dyslektiker men han har skrivit och målat en plansch med viktiga budskap som är uppsatt på väggen. På vintern finns aktiviteter i lokalen. En eller två gånger i veckan finns Jibril där för att inte tappa kontakten med barnen och ungdomarna han jobbar med under sommarlovet. Ibland bakar de tillsammans, en del spelar kort och Jibril försöker hinna med läxläsning på helgerna.
Det finns också vuxna som behöver hjälp. Då kan det handla om familjer som har problem med sina barn.
– Det kan vara familjer som är jätterädda för socialtjänsten, att de ska ta deras barn ifrån dem. Men jag får förklara att socialtjänsten finns där för att stötta familjerna. Det kan också vara familjer som undrar över var deras barn plötsligt fått tag i dyra kläder när familjen inte har pengar till sådana eller att deras ungdomar är ute sent på kvällarna.
– Jag får ofta ta rollen som familjerådgivare trots att jag inte har utbildning för det. Också vuxna kommer till mig för att få råd om utbildningar och vissa ringer mig bara för att ha någon som lyssnar på deras problem.
Jibril brinner för att hjälpa människor
– Jag mår bra och jag vill att andra också ska må bra.
Ett problem som Jibril tar upp är psykisk ohälsa. En del av Sverige blöder. Politikerna har inte insett vidden av problemen, menar han.
– Och lösningen är inte polisiära åtgärder. Vi måste förebygga, långsiktigt. Om vi kan få resurser skulle vi starta ett projekt kring psykisk ohälsa och ett annat kring våld i nära relationer. Jag vill att de barn som drabbas ska ha ett ställe där de kan prata om dessa problem.
Jibril jobbar heltid och har en termin kvar på sin utbildning för att bli grundskolelärare med interkulturell inriktning till fritidshemlärare, hur hinner han med?
– Vill man verkligen något så hinner man, säger han. Återhämtningen hittar han ändå i själva verksamheten trots att det är där han lägger sin tid och energi.
Förväntningar på Verdandis kongress den 24–26 september
– Att träffa människor jag inte träffat förut och höra vad de har för tankar och höra nya perspektiv. Jag vill testa om jag är ute och cyklar med mina idéer, höra vilka problem andra har och hur de löste dem och vad de har för mål. Jag vill stämma av och bidra med mina idéer så vi blir en starkare grupp.
– Jag vill också att förbundet tar in unga människor som berättar vilka problem de har så fler unga människor vill vara med i vår verksamhet.
Vi kommer att följa Jibril Hassan under kongressen och efter varje dag be honom berätta om sina intryck från kongressdagen.
Text och foto: Christina Jonsson