Torsdagen den 6 april träffades representanter från länens brukarråd för en brukarkonferens i Stockholm. Verdandis Arvsfondsprojekt Brukarkraft var arrangör. Under dagen kunde landets brukarråd för beroendefrågor framföra sina viktiga synpunkter till Myndigheten för vård- och omsorganalys. Den har regeringens uppdrag att ge rekommendationer för att stärka brukarrådens roll och följa upp överenskommelser inom missbruks- och beroendevården.
Verdandi Brukarkraft är ett Arvsfondsprojekt som vill skapa ett resurscentrum för brukarinflytande i Sverige. En del av uppdraget är att samla brukarråden i länen och regionerna till samtal och dialog för att stärka brukarinflytandet.
Brukarkonferensen handlade om att dela erfarenheter och sprida kunskap utifrån den verklighet som brukarråden upplever. Under förmiddagen presenterade därför Jan Nyman och Fredrik Klang från Hallands brukarråd hur man där framgångsrikt lyckats skapa ett hållbart nätverk av cirka 20 brukarföreningar som tillsamman driver frågor om brukarinflytande i Hallands brukarråd.
– Vår erfarenhet är att brukarråden endast ska driva frågor som alla föreningarna i brukarrådet är eniga om. Det är också viktigt att föreningarna som är med i brukarrådet känner att engagemanget ger den egna föreningen något i utbyte, sade Jan Nyman från brukarrådet.
– I Hallands fall har vi haft en god uppbackning av vår processledare (tjänsteman som stöttar brukarrådets arbete) och vi har haft en stabil finansiering av rådets verksamhet.
Linda Hörnqvist redovisade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppföljning av länsöverenskommelser inom missbruks- och beroendevården samt brukarrådens roll. Hon var också där för att få synpunkter från landets brukarråd.
Ann-Marie Wulfstrand-Byhlin från Örebro sammanfattade behoven så här:
– Samhället och regeringen måste avsätta ekonomiska medel och övriga resurser till brukarinflytande och brukarmedverkande. När samhället ger brukarråd och andra uppdrag, så måste man hitta en likvärdighet mellan brukarnas arbete och tjänstemännens arbete. Det brukare bidrar med ska inte ses som idéellt arbete, eftersom det är ett samhällsuppdrag som andra.
– Regeringen måste också förstå att basverksamheten för brukarinflytande, alltså brukarorganisationerna, måste få ett särskilt samhällsstöd för att kunna organisera brukare.
– Hur ska vi kunna ha ett riktigt brukarinflytande utan brukarföreningar som driver brukarnas intressen och förankrar synpunkterna i god demokratisk ordning?, frågar sig Ann-Marie Wulfstrand-Byhlin.
Text och bild: Magnus Bååth
Bild: Jan Nyman och Fredrik Klang, brukarrådet i Halland.